lördag 31 juli 2010

Upplands svar på tjuren Ferdinad

Tjuren har ersatts av en ko och korkeken av en rön med röda bär, men jag tyckte ändå att detta magnifika kreatur var värd en bild. Innan jag klev in i hagen kollade jag att samtliga djur i hagen hade juver. Jag fick dock snart erfara att jag inte sett efter tillräckligt noga. Helt plötsligt dök en tjur upp från ingenstans och som det heter, tjurrusade, rakt mot mig. Jag bestämde snabbt att jag fotat klart sprang för livet med den ludna besten hack i häl. Inspirerad av häcklöparna i friidrotts EM tog jag mig över taggtråden och ut i säkerhet.

torsdag 29 juli 2010

Motljus gör det fina finare

Utflyckt till Wiks slott med Lotta.

Maskinen

Det nådde kanske inte hela vägen till en religiös upplevelse att hänga med Maskinen på en klubb i Kungshamn, men spriten flödade och folk skrek i extas att alla som inte dansar är våldtäktsmän.


tisdag 27 juli 2010

Bra spak

Porträtt utan miljö

Vad gör man om man har 20 minuter på sig att fotografera ett porträtt på temat engagemang för illegala invandrares rättigheter mitt i en av Uppsalas finaste bostadsområden? Efter några trevandre och pinsamma försök till att skapa dramatik med blixtar från olika håll och våldsam vidvinkel gav jag upp, plockade fram 50:an och struntade helt i miljön.

onsdag 21 juli 2010

kontraster

Naturen i Bohuslän är storlagen och livlös. Lite som ett rymdlanskap. När man fotograferar människor i denna miljö blir det en enorm kontrast mellan det stora kraftfulla men livlösa landskapet och den lilla men i högsta grad organiska och livfulla människan. Allt blir så tydligt, nästan existentiellt. Nu åker jag tillbaka och tar fler kort.

Uppväckande samtal

Jag vaknade i morse av att telefonen ringde. Lite yrvaket svarade jag - Ja hej det är Tor. Till svar får jag med lugn och mild stämma orden. -Hej Tor det är Rasim, kommer du ihåg mig? Sedan pratade vi i över en timme.
För över två år sedan nu var jag på biskops-arnö på antagningsdagar. När jag första kvällen nervös och stressad gick omkring i skolans mörka lokaler stötte jag på en man som satt och spelade piano. På hans ena hand fattades en del av tummen och på golvet låg ett par kryckor. Vi pratade lite och jag berättade att jag var nervös för om jag skulle komma in på skolan och för framtiden i största allmänhet. Medan han långsamt försatte plinka på pianot började han med sin lugna och milda röst förklara hur jag borde tänka för att må bra. Han sa simpla och självklara saker som att jag skulle leva i nuet och tro på mig själv, men sagt av honom kröp det verkligen in under skinnet och fäste sig i mitt medvetande.
Nästan all tid jag fick över under återstoden av provdagarna umgicks jag med Rasim. Han berättade sin hemska, men fascinerande livsberättelse. Om sin uppväxt i Irak, tortyren i fängelset när han vägrade bli soldat och flykten till Sverige.

tisdag 20 juli 2010

Tillbaka i ankdammen


Nu är det slut på ledigheten och jag är tillbaka i ankdammen Uppsala. Bilden var helsida i UNT idag och föreställer, förutom stämmningen i Uppsala just nu, en massa fåglar som simmar runt i en lite sjö som bildats av smältvattnet från vinterns snö som samlats på en snödumpningsplats och bildat en glaciär täckt av grus och smuts.

lördag 3 juli 2010

Semesterbilder?

Hur gör man när man tar semesterbilder? Idag har jag kommit på att jag inte har en aning om det. Försökte ta några anspråkslösa semesterbilder på min kära Lotta när vi gick på promenad på Vätö idag, men det slutade med att jag tog varje motiv från minst 20 olika vinklar och exponeringsalternativ. Promenaden förvandlades till slut till nån slags "fotosafari" med Lotta som ofrivilligt huvudobjekt.