tisdag 30 november 2010

Kopiering

Förr stod man i ett svartmålat rum med rött ljus. Nu sitter man och glor i en dataskärm. Målet är dock det samma. Att förstärka bildernas budskap och känsla genom att justera kontrast, ljus och färger.

Trålen tas upp på fartyget Astrid-Marie.

måndag 29 november 2010

Späckjobb

Ibland gör man reportage utan att ha någon färdig köpare. När reportaget är klart visar man det för olika tidningar och magasin man tror kan vara intresserade och hoppas att någon nappar. Denna typ av jobb bär det lätt frånstötande namnet späckjobb.

För flera veckor sedan var jag och plåtade ett litet reportage om parkour utövare i Uppsala. Tyvärr kan man bli väldigt seg när man inte har någon deadline och jag gjorde inte klart bilderna förr än nu i helgen.

tisdag 23 november 2010

Just nu

Bloggar från och med nu även på www.jagochmittdjur.se tillsammans med mina klasskamrater. Blogg handlar om arbetet med våra examensprojekt som ska hänga på Galleri kontrast i Stockholm från 22 januari och en månad framåt.

Idag har jag nästan valt klart vilka bilder jag ska hänga på utställningen. Därför kommer jag nu att börja visa bilder jag tycker om men inte har plats med på utställningen här och på www.jagochmittdjur.se.

Bilden är från när jag snorklade i havsakvariet i Lysekil.


torsdag 18 november 2010

Vilka är vakna på natten?


Samtal med en fiskare:
–Vill du ha en gåta?
–Ok.
–Vad har tjuvar, horor, och fiskare gemensamt?
–Öhh, jag vet inte riktigt.
–De jobbar på natten.
–Ja, jo det är sant, hehe.
–Fast snart har de väll en sak till gemensamt. Att alla yrkena är olagliga.
–Tror du det?
–Det är ju så man blir bemött, som en kriminell. Det är så folk ser på en fiskare, som en kriminell.




fredag 12 november 2010

Massaker

När man gör urval till ett bildreportage brukar man alltid behöva ”döda sina älsklingar”. Det innebär att man väljer bort bilder, trots att man är nöjd med dem, för att få berättelsen mer kärnfull och sammanhållen. Det brukar vara en ganska plågsam process, men när jag nu ska välja ut 10-15 av 6000 bilder känns det som att jag ska begå en massmord. Eller massmord är en underdrift. Jag ska göra mig skyldig till en massaker på mina bilder.

Under ser ni mina sista bilder tagna på väg in till hamn för sista gången.



fredag 5 november 2010

Hönshuset

Sitter jag återigen och har precis skittråkigt i min lilla stuga i Bohuslän. Precis som jag gjort typ varje helg sedan 20 september. Stugan är för övrigt ett ombyggt hönshus. Nu har jag också tappat mobilen i havet. Blogginlägget här gör jag från grannbondens dator via 56K modem.

När jag började blogga bestämde jag att jag inte skulle ha med bilder på mig själv, men det finns tyvärr ingenting annat att ta kort på här. Så här får ni gott folk. En ensam, smutsig, förkyld och ledsen Tor Johnsson.