tisdag 8 november 2011

Roy Andersson

Nu var det ett tag sedan jag träffade regissören Roy Andersson, men vissa möten tar ett tag att smälta.

Egentligen var tanken att jag skulle åka förbi Roys studio för att ta några snabba bilder på honom till en intervju. Det hela slutade dock med att jag spenderade två förmiddagar i hans helt fantastiska hus på Sibyllegatan. Fastigheten fungerar som bostad, filmstudio, kontor, klipprum, rekvisita förråd mm.

I timme efter timme satt jag och reportern Johanna Saldert i intervju med honom. Han redogjorde för orsakerna till borgerlighetens banala kultursyn, livets ofrånkomliga tragik, vikten av obegripliga konst och mycket mycket mera.

Roy var en mycket trevlig och ödmjuk. Vilket inte är speciellt vanligt bland regissörer. Själv säger han angående detta (något förkortat):
– Skådespelare och statister ger väldigt mycket av sig själva när de står framför kameran och på grund av det känns det viktigt att behandla dem värdigt. Annars blir filmen sämre.

Bilden är tagen i scenografin till "Halta Lottas bar" där en scen i hans kommande film utspelar sig. En kul detalj är att ljussättningen är Roys egna och den samma som han använder i sina filmer. Han säger själv om sin ljussättning att han vill ha ljus utan skuggor där ingenting kan gömma sig.

(klicka på bilden så du ser den ordentligt)

Inga kommentarer: